• Informácia - ovčie kiahne

          • v 2. triede sa  vyskytli  ovčie kiahne.

            Ovčie kiahne sú vysoko nákazlivou chorobou, ktorá je spôsobovaná vírusmi. Sú charakteristické chorobným priebehom s typickými zmenami na koži. Liečenie pacienta nastáva výlučne symptomaticky. Kvôli vysokému potenciálu nákazlivosti sa ovčie kiahne medzi nechráneným obyvateľstvom šíria veľmi rýchlo. Následkom môžu byť epidémie ovčích kiahní.

            Po prekonaní klinickej infekcie vírus pretrváva v spiacom stave v nervovom systéme človeka a po oslabení organizmu iným ochorením, úrazom alebo liečbou, sa môže reaktivovať. Potom prebieha ako ochorenie známe ako Herpes zoster s bolestivými pľuzgiermi tej oblasti kože, ktorá je inervovaná postihnutým nervom.

            Pôvodcom ovčích kiahní je vírus varicella-zoster.

            Infekciozita (nákazlivosť) osoby sa nezačína až prvými symptómami, ale už začiatkom infekcie a končí cca. 3 týždne neskôr zahojením najneskôr vzniknutých eflorescencií - pľuzgierikov.

            Najdôležitejšou cestou šírenia vírusov ovčích kiahní je kvapôčková infekcia. Pod tým rozumieme šírenie pôvodcov ochorenia jemnými kvapôčkami sekrétu dýchacích ciest vzduchom, napr. pri hovorení, kýchaní alebo kašľaní. Táto skutočnosť znamená prísne bezpečnostné opatrenia pri izolácii chorých.

            Inkubačná doba (bezpríznakové obdobie od infekcie organizmu po prvé klinické prejavy ochorenia) je 14 až 21, priemerne 17 dní.

            Keďže antibiotiká sú účinné len proti baktériám ale nie proti vírusom, liečba sa obmedzuje na symptomatické opatrenia, ako napr. pokoj na lôžku, podávanie liekov znižujúcich horúčku, vyvážený prísun tekutín, ako aj kalorická ale ľahko stráviteľná strava.

            Na zníženie svrbenia sa podávajú antihistaminiká. Pri ťažkom priebehu sa môžu podať antivirotiká.

            Očkovanie proti kiahňam nepatrí na Slovensku medzi povinné očkovania. V prípade záujmu ho rodič plne hradí. Odporúča sa očkovať dvoma dávkami očkovacej látky, dieťa, podľa typu vakcíny, môže byť zaočkované už od deviatich mesiacov, spravidla sa však očkujú deti vo veku od 15. – 18. mesiaca

            Aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu ochorenia v kolektívoch, musia byť choré deti izolované v domácnosti. Pri riziku ťažkého priebehu ochorenia sa odporúča podať varicella – zoster imúnny globulín deťom, ktoré prišli do kontaktu s chorým.

          • Barbie upratuje Slovensko

          • Dnes sme sa nemohli zúčastniť aktivity ku Dňu zeme "Barbie uratuje Slovnesko", ktorú organizovala Mestská časť Bratislava-Dúbravka prebiehajúca v Parku Pekníkova od 10:00 do 17:00 hod.

            Dostali sme vrecia a rukavice v príznačnej ružovej farbe (príznačnej pre film Barbie), vyhrnuli sme si rukavy a upratali sem okolie materskej školy.

            Zapojili sme deti nenáročnou aktivitou a tak sa snažíme budovať v deťoch vzťah k lokalite ako aj k svojmu bezprostrednému okoliu.

            Zdravie našej Zeme je v našich aj ich rukách!

          • Logická olympiáda pre najmenších

          • Zaregistrovali sme našu školu, predškolákov, do Logickej olympiády pre najmenších.

            Logická olympiáda pre najmenších je určená deťom predškolského veku. Obsahom zápolenia bude preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenia pojmov, dobrej pamäti, počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Teda všetko zručností, potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky.

            Predškoláci okúsia svet logiky, abstraktného myslenia, hľadania súvislostí a precvičovania jemnej motoriky. Sveta, kde sú iba víťazi a žiadni porazení. Hlavnou myšlienkou podujatia je zapojiť sa, skúsiť vyriešiť, rozmýšľať možno aj netradične a svoje riešenie, výsledok, aj zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať svoj názor, podporí prácu v skupine a umožní prezentovať logické myslenie dieťaťa.

             

          • Víťazi výtvarnej súťaže

          • V  3. ročníku celoslovenskej výtvarnej súťaže Veľkonočné vajíčko, ktorú vyhlásilo CVČ Klokan v Bratislave získali cenu aj naše deti. S radosťou zverejňujem víťazné pozície. 

            Víťazom blahoželáme!!!

            Kategória MŠ 2D:

            2. miesto Oliver Klimant

            3. miesto Ela Pagáčiková

            Cena kolektívu CVČ Klokan:

             Anna Brecnerová

          • Realizácia projektu Čítame pre radosť

          • Projekt Ministerstva školstva SR deti realizovali v mesiaci marci a pokračuje až do konca školského roka 2023/2024

            Zakúpené knihy sme vyžívali rôznymi formami:

            Vytvorili sme si školskú knižnicu v materskej škole z kníh prinesených z domu. Po prečítaní knihy deti vytvorili Čitateľský list kresbou.Knižné prekvapenia: deti si vytvorili výstavku kníh rôzneho druhu /encyklopédie, odborné knihy, leporelá, časopisy...).Rozstrihané básničky: deti skladali podľa predlohy rozstrihanú, známu báseň, Ilustrovali obsah básne.Dramatizácia: deti  dramatizovali, reprodukovali voľný text podľa úloh v priestore, využívali gestá a mimiku. Pri dramatizácii využívali hranie rolí a scénky.Tvorba prediktabilných kníh: deti ilustrovali knihy s rovnakým textom.Denník prečítaného: deti spoločne s rodičmi vytvorili denník,  ktoré v MŠ podľa islustrácií reprodukovali kamarátom.Čítanie s predpovedaním: deti predpovedali ako bude príbeh pokračovať a prečo si to myslia.Pantomíma: deti vyjadrovali pohybom nejakú časť prečítanej ukážky, ostatní hádali, o ktorú postavu ide.Dokončenie príbehu: predpovedali koniec príbehu.                                                           

            Hra s písmenkami, tvorba záložiek do knihy a prediktabilných kníh.

            Rozprávkové puzzle a pexeso.

            Kreslenie hlavných postáv z rozprávok na interaktívnej tabuli.

            Vytvorili sme si aj triedne knižnice.

            Súťaž - Mám básničku na jazýčku: súťaž v recitovaní básne, ktorú sa deti naučili doma...

            Beseda s autorokou detských kníh Kristínou Balúchovou.

            Vyhľadávanie zvierat v knihách a priraďovanie na podložke k Bee Bot.

            Čítanie kníh deťmi a učiteľkami.

          • Snehulienka a 7 trpaslíkov

          • Deti sa vyšantili, ale aj poučili na hudobnej rozprávke Snehulienka a 7 trpaslíkov, v podaní uja Ľuba. 

            Program sa im páčil, boli smutné, keď ujo Ľubo odchádzal. Tešíme sa na ďalšie zábavné stretnutie.

          • 12. apríl - Deň florbalu

          • Odpoludnie zapálilo malých, aj veľkých do športovej aktivity. Deti a rodičia si pripomenuli  Deň florbalu, zápasom a nacvikom  základných schopností prihrávok a strelami na bránku. Oddýchnuť si mohli pri omaľovánke. Odmenou boli farebné lentilky, ktoré deti pripodobnili florbalovým loptičkám :-)

            Ďakujeme pán Miro Kunštek a vaším pomocníčkom Helena Kunšteková / Maria Juckova / Michal Hrabovský.

            Bodaj by bolo viac športových aktivít, ktoré by rodičov odtiahli od mobilov a deti motivovali viac sa hýbať.

          • Dnes deti navštívili kamarátov v ZŠ Sokolíkova

          • "Až ja budem žiačikom prvej triedy, naučím sa písmenká z abecedy."

            Od rána sa deti zo 4.A a 4.B tried, tešili na kamarátov v ZŠ Sokolíkova. Zažili vyučovaciu hodinu, na ktorej určovali písmená, počítali, ale najviac rozprávali a riešili problémové úlohy. Deti, predškoláci, zvládli úlohy na výbornú. V novom prostredí sa citili dobe a niektoré si mysleli, že dnes zostanú už v skole :-).

            Veríme, že sú deti dobre pripravené na vztup do "veľkej" školy.

          • Ako dobré deti pomohli nájsť poľovníkovi stratené zvieratká...

          • Dnes, 9.4.2024, bola náučná, interaktivína akcia, ktorá sa uskutočnila v rámci spolupráce s Poľovníckou spoločnosťou Devínaka Kobyla. Deti sa dozvedeli o lesných zvieratkách, o ich živote, ich zvukoch prechádzajúc lesom v rozprávke,  Ako dobré deti pomohli nájsť poľovníkovi stratené zvieratká.

            Prednášatelia: Ján Krnáč, Janka Ševčíková OPK Bánovce nad Bebravou a Tibor Benčič, bývalý šéfredaktor časopisu Poľovníctvo a rybárstvo.

            Ďakujeme za vzdelávaciu aktivitu o poľovníkoch a lesných zvieratách.

          • Exkurzia do Národnej rady SR

          • 2. apríla 2024 predškoláci navštívili Národnú radu SR. Upevnili si poznatky o štátnych symboloch a zoznámili sa s priestormi NR SR.

            Dozvedeli sme sa, že niektoré deti by chceli byť politikmi a prezidentom. Budúcnosť bude v rukách našich detí :-)

          • 28.3. Deň učiteľov

          • Krásny Deň učiteľov všetkým, ktorí robia svoju prácu s láskou a so srdcom...

            „To, čo bolo dobré včera, dnes už nestačí a zajtra bude málo to, čo dnes napĺňa naše nároky.“ — Jan Amos Komenský

            Ďakujeme, že nám dôverujete...

          • Veľkonočný pozdrav

          • Preveselé sviatky jari, slnko v každej jednej tvári.

            Bystré nohy, svižný korbáč, šunku, rožtek ba aj koláč.

            Trošku kriku, šťastia moc, prajeme krásnu Veľkú noc.

            Kolektív MŠ

          • Valentínske srdiečko

          • Centrum voľného času Klokan na Batkovej 2, Bratislava vyhlásilo vo februári, 3.ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže Valentínske srdiečko.

            Naše dievčatá vyhrali:

            2.miesto : Simona Sedničková,

            3.miesto : Paulína Lobotková.

            Blahoželáme!!!

            Zároveň ste všetci pozvaní na výstavu všetkých výtvarných prác, ktorá je nainštalovaná vo foajé CVČ Klokan, tiež každý pracovný deň od 14:00-18:30 hod, okrem piatkov.

             

          • Vláčikom Blaváčikom po Bratislave

          • Deti sa zoznámili s dominantami Bratislavy z okien Vláčika Blaváčika. Dozvedeli sme sa, cez ktoré mestské časti sme prechádzali (Dúbravka, Karlova Ves, Staré mesto). Videli sme Bratislavský hrad, Slovenské národné divadlo (staré), Prezidentský palác, mosty cez rieku Dunaj a iné dominanty, ktoré sme míňali po ceste. Ako na každom výlete, potešila nás malá sladkosť. Vláčik Blaváčik - Bratislava City Train

          • Hľadanie Veľkonočného zajačika

          • Deti hľadali Veľkonočného zajačika. Bola to zábavná aktivita s množstvom úloh, ktoré deti splnili. Vyšantili sme sa spolu s vetrom... a zajačika sme našli :-)

            VEĽKONOČNÝ ZAJKO OTVÁRA NÁM JAR,POZNÁ, FIGLIAR, PRESNE KALENDÁR.ROBÍ MALÉ HNIEZDA, KDE JE TRÁVIČKA,UKLADÁ NÁM DO NICH PESTRÉ VAJÍČKA.BERME DETI, KOŠÍK, TA SA DO PRÁCE,JE ICH TOĽKO, ŽE SA VŠETKO NEVPRACE.ODNESIEME NÁKLAD DO MATERSKEJ ŠKOLY,ROZDELÍME AJ TÝM, ČO TU NEBOLI.

          • 22.3. Svetový deň vody - Bratislavské vodárenské múzeum

          • Dnes je Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti sme s deťmi navštívili Bratislavské vodárenské múzeum, kde sa dozvedeli o čističke vôd v Bratislave a o filtrácii vody z Dunaja. Ďakujeme Vám, pán Milan Trstenský za sprevádzanie po komunitnej záhrade a nových informáciách o ovocných stromoch, o prvej jarnej zelenine a iných zaujímavostiach z odboru Botanika. Svetový deň vody

            História Svetového dňa vody sa začala písať na 47. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v novembri v roku 1992 v brazílskom Riu de Janeiro. Prijatím rezolúcie č. 47/194 bol 22. marec stanovený ako Svetový deň vody, ktorý slávime od roku 1993.

            Zdroj https://vedanadosah.sk

        • Infekt Hemophilus v MŠ

        • V MŠ máme potvrdený infekt Hemophilus. Prosíme rodičov, aby pri pri príznakoch dali spraviť pediatrovi laboratórne vyšetrenie, ktoré potvrdia stav pacienta. Kvôli diagnostike sa odoberá krv na zhodnotenie zápalových parametrov a prítomnosti baktérie, výter z hrdla na presné určenie mikrobiálneho pôvodcu ochorenia.

           

          Hemofil (latinsky Haemophilus influenzae) je baktéria, ktorá spôsobuje množstvo infekčných ochorení, z ktorých niektoré môžu byť aj smrteľné. Tieto baktérie sa u mnohých ľudí nachádzajú v dýchacích cestách, bez toho, aby spôsobovali akékoľvek príznaky, a preto je aj ich prenos vo forme kvapôčkovej infekcie veľmi jednoduchý. 

           

          PRÍZNAKY

           

          Táto baktéria môže spôsobovať epiglotitídu malých detí, čo je zápal príklopkovej chrupavky v horných dýchacích cestách. Tento stav si vyžaduje rýchlu liečbu, pretože môže dieťa ohroziť na živote. Hrtanová príklopka je zväčšená a dochádza k obmedzeniu priechodnosti dýchacích ciest. Zápal sa rozvíja v priebehu pár hodín, prítomná býva bolesť v krku, bolestivé prehĺtanie a neskôr dominuje porucha dýchania. Dieťa býva bledé, pokojné, má tichý hlas, neprehĺta sliny, neje a nepije pre bolesť v krku, má horúčku a zimnicu.

           

          U detí môže infekcia baktériou Haemophilus influenzae typ b spôsobiť meningitídu (zápal mozgových obalov). Prejavuje sa horúčkou, vracaním, bolesťou hlavy, stuhnutým krkom či psychickými zmenami. Priebeh býva veľmi rýchly a po infekcii môžu ostať trvalé následky. Medzi ďalšie infekcie vyvolané baktériou Haemophilus influenzae typ b patrí zápal pľúc s horúčkou a kašľom, zápal stredného ucha prejavujúci sa bolesťou, výtokom z ucha, horúčkou a nepokojom. Menej závažný je infekčný zápal vedľajších nosových dutín, ale aj odtiaľ sa infekcia môže šíriť a spôsobiť závažné ochorenie.

           

          Zdroj: https://lekar.sk/clanok/haemophilus-influenzae-typ-b

        • Vianočné prázdniny - prerušenie prevádzky

        • Mestská časť Bratislava-Dúbravka Vám oznamuje,

          že od 23.12.2022 (piatok vrátane) do 30.12.2022 (piatok)

          bude materská škola zatvorená.

           

          Nástup detí do materskej školy bude 02.01.2023 (pondelok).

        • ZELENÝ SVET - výtvarná súťaž - ZÚČASTNÍME SA

        • Svet, ktorý prostredníctvom tvorivých detských nápadov motivuje k zmene a k zamysleniu sa, sa nazýva zeleným.

          Poslaním tejto umeleckej súťaže je vštepovať mladým umelcom vzťah k prírode, životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. V mesiac november sa zapojíme s deťmi do medzinárodnej súťaže:

           

          ZELENÝ SVET

          ORGANIZÁTOR

          Slovenská agentúra životného prostredia

          TERMÍN VYHLÁSENIA SÚŤAŽE

          7. novembra 2022

          TERMÍN UZÁVIERKY SÚŤAŽE

          31.marca 2022

          TERMÍN HODNOTENIA

          Apríl 2022

           

          Výtvarná a digitálna tvorba

          1. Kresba, maľba, grafika, kombinované techniky

          KATEGÓRIA

          •  Materské školy – deti do 6 rokov

           

        • Zber papiera

        • Ďakujeme rodičom za aktívny prístup k zberu papiera, ktorý sa konal od 24.10. do 27.10.2022.

          Týmto prístupom vedieme aj deti k tomu, že papier je obnoviteľný zdroj. Za získané financie (40,-€ si zakúpime výtvarný materiál).

          Počty kg po triedach:

          1. trieda s počtom 570 kg
          1. trieda s počtom 143 kg
          1. 4.B trieda s počtom 42 kg
          1. 4.A trieda s počtom 23 kg

           

          Hruškovičová L. (1. trieda)- 453 kg

          Jucková M. (1. trieda) - 85 kg

          Sedničková S. (2. trieda) - 75 kg

          Navračič M. (2. trieda) - 36 kg

          Dorčák M. (4.B trieda) - 35 kg

           

          Víťazom blahoželáme!!!

           

          Ďakujeme :-). Oceňovanie detí prebehne po jesenných prázdninách.

           

          Plánovaný zber bude na jar 2023.

           

        • MINILIGA

        • MINILIGA

           

          Organizátor: Atletický klub HNTN v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava-Dúbravka

           

          Riaditeľ súťaže: Mgr. Radek Šatka

           

          Termín: 30.9. 2023 Sobota

           

          Miesto: ZŠ Sokolíkova Bratislava Dúbravka (atletický areál)

           

          Disciplíny: 60m, 200m, 600m,

           

          Štartovné: členovia HNTN 1 Eur / disciplína

           

          ostatní členovia 2 Eur / disciplína

           

          Prezentácia online: od 22. – 28.9. na linku https://forms.gle/YxUihEdLqtccv9cPA

           

          Súčasne zaslať na účet IBAN SK29 7500 0000 0040 1143 9471 štartovné podľa počtu disciplín. Do poznámky uviesť meno pretekára.

           

          Prezentácia na mieste: v čase od 9:00 – 9:45h

           

          Začiatok pretekov: 10:00 hod.

           

          Časový rozpis pretekov: 9:00–9:50 Predaj tombolových lístkov 1 Euro / lístok

           

          9:35–9:50 Spoločná rozcvička

           

          9:55 - Otvorenie

           

          10:00 Štart 60m kategórie A-F,

           

          začína sa od najmladších

           

          ŽREBOVANIE CIEN V TOMBOLE

           

          Štart 200m kategórie A-H

           

          Štart 600m kategórie B-F

           

          Štartujú kategórie: Rok narodenia

           

          A. 2019/2018

           

          B. 2017/2016

           

          C. 2015/2014

           

          D. 2013/2012

           

          E. 2011/2010

           

          F. 2009/2008

           

          G. MUŽI 2007 - 1907

           

          H. ŽENY 2007 - 1907

           

          Disciplína: 60m, 200m, 600m,

           

          Obmedzenie štartu: týchto pretekov sa môže zúčastniť každý.

           

          Ceny: štartujúci narodení 2012 a mladší dostanú v behu na 60m účastnícku medailu, ktorú im v cieli osobne odovzdá maskot klubu lev JAKOB. Skvelé ceny v tombole.

           

          Zdravotná služba: Zdravotníci SČK budú k dispozícii v priestore cieľa

           

          Občerstvenie: Bufet bude pristavený na štadióne

           

          Technické ustanovenia: Čas sa meria na 60m elektronicky, prostredníctvom cieľovej kamery s presnosťou na 0,01s. Behy na 200m a 600m budú merané ručne rozhodcom.

           

          Šatne a toalety: Šatne a toalety budú k dispozícii v ZŠ Sokolíkova.

           

          Organizátor však neručí za veci ponechané v priestoroch štadióna.

           

          Záverečné ustanovenia: Každý pretekár aj rodinný zástupca si je vedomý svojho zdravotného stavu, prihlasuje sa na preteky s vedomím, že štartuje na vlastné nebezpečie a berie na seba riziko zranenia.

           

          Prihlásením do súťaže pretekár potvrdzuje, že si nebude nárokovať u organizátora žiadne odškodné v prípade odcudzenia osobných veci, ani právo za ujmu na zdraví a živote.

           

          Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu termínu resp. zrušenie súťaže z akýchkoľvek dôvodov. Prihlásením na preteky súhlasíte s fotografovaním a uverejnením na soc. sieťach.

           

          Predpokladaný koniec pretekov 13h.

           

          Informácie: Radek Šatka, radek.satka@dubravka.sk, 0911707010